Bu içeriğimizde askerden çürük raporu alma şartları %100 oranında açıklayıcı ve detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Askerlik 20 yaşına ulaşan her erkek vatandaşın, vatani görevi olmakla birlikte bazı vatandaşlarımız sağlık sorunlarından dolayı askerliğini yapamıyor. Sağlık sorunlarından ötürü askere gidemeyen vatandaşlarımız “Askerliğe Elverişli Değildir Raporu” almaktadırlar. Genelde halk arasında çürük raporu olarak da bilindiği için, birçok kez muhabbet arasında konusu açılmıştır.

Merak Edilen Sorular

Çürük raporu almak için gereken şartlar,
Çürük raporu kimlere verilir?
Askerliğe elverişli değildir raporu ne demek?
Askerliğe elverişli değildir raporu nasıl alınır?

Yukarıdaki sorular birçoğunuzun merak ettiği sorulardır. Bütün konu başlıklarını tek bir çatı altında toplayarak aradığınız cevapları bulmanız adına sizin için kolaylaştırdık.

Çürük raporu almadan önce asal yoklama başvurusu yapmanız gerekmektedir. asal yoklama başvurusu nasıl yapılır sayfasına tıklayarak adım adım yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Çürük Raporu Almak İçin Gereken Şartlar

Yürüyememe sorunu,
Konuşamama sorunu,
Görme bozuklukları,
İşitme kaybı,
Uzuv (organ) eksikliği / kaybı
Daha önce geçirilen ciddi rahatsızlıklar (beyin tarafında)
Akıl sorunları ve rapor durumları,
Yaygın anksiyete bozukluğu,
Aşırı kilo veya zayıflık durumu,

Yukarıda çürük raporu kimlere verilir? önemlilik durumuna göre sıraladık. Örneğin: yürüyemeyen birisi çürük raporu %100 alır ancak aşırı kilolu veya zayıf durumundaki birey geçici süreliğine çürük raporu alır.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu

askerden çürük raporu alma şartları %100

Askerliğe elverişli değildir raporu adından da anlaşılacağı gibi çürük raporunun resmi rapor haline dökülmüş halidir. Askere gidemeyen vatandaşlar askerliğe elverişli değildir raporu alır yani halk adında çürük raporu denilmektedir.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu Nasıl Alınır?

Çürük raporu nasıl alınır size detaylı bir şekilde anlatalım.

Öncelikle asal yoklama başvurunuzu e-devlet üzerinden tamamlayarak bulunduğunuz il/ilçeye yakın askerlik şubesi veya aile hekimine gitmeniz gerekmektedir. Sıra beklemeden işlemlerinizi ve sağlık muayenenizi hızlıca yaptırmak için genelde aile hekimini tercih etmeniz sizin için daha iyi olur. Aile hekimine veya askerlik şubesine sağlık muayenesi olurken yaşamış olduğunuz rahatsızlıkları söylemeniz gerekmektedir. Yaşamış olduğunuz sağlık problemli değerlendirilerek sizi en yakın tam teşekkülü hastaneye muayene olmanız için sevk edecekler. Tam teşekküllü hastaneden muayene olduktan sonra çürük raporu heyet tarafından karara bağlanacaktır.

Askerlik Çürük Raporu İçin Heyet Raporu Ücreti Ne kadar ?

Askerlik şubesinden veya aile hekiminden askerlik için muayene olma şartıyla resmi yazı alırsanız muayene için tam teşekkülü hastane ücret almaz. Bazı durumlarda askerlik şubesi gerek görmez veya sevk etmez ancak siz sağlık sorununuz olduğu konusunda ciddiyseniz kendiniz sağlık raporu alarak hastanede muayene olabilirsiniz. Fakat bu heyet raporu askerliğe elverişli olup olmadığınızı değil, engel durumunuzu belirtir rapor olacaktır. Heyet raporu ücreti ise ortalama 100 TL – 300 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Tek Hekim Raporu Çürük Raporu yerine geçer mi?

Örneğin gözle görülür bir engel durumunuz yoktur fakat ruh sağlığınızda problem olduğunu düşünüyorsanız psikiyatriden tek hekim raporu alabilirsiniz. Fakat bu rapor sadece askerlik şubesinden, “askerliğe elverişli değildir raporu” almanız için hastaneye göndermeye yeterli bir durumdur.

Heyet Raporu Hazırlanma Süreci

Size verilen resmi yazıyı hastanede danışma bölümünde teslim edip oradan sağlık kurulu için ilgili birime gitmelisiniz. Raporda hangi hekimlere muayene olmanız gerektiği mutlaka yazılıdır. Rapordaki branşlara göre sağlık muayenesi olmanız gerekiyor, eğer branşların yerini bulamıyorsanız görevlilere sorun yardımcı olacaklardır.

Çürük Raporu Almak İçin Yaptırılması Zorunlu Muayeneler

Hangi hekimlere muayene olacağınızı öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki listenin tamamı diyebiliriz:

Genel Cerrahi

Dahiliye

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Psikiyatri (Ruh Sağlığı)

Göz Hastalıklar

Kardiyoloji

Fizik Tedavi

Bu branşların dışında, hekimler sizi konsültasyon için ayrıca anadal branşları ile yan dal branşlarına sevk edebilir. Hastanedeki hekimler sizi sevk ederlerse sevk edilen hekimlere de gitmeniz gerekecektir.

Heyet Raporu İçin Ne Zaman Gitmeliyim?

Heyet raporu verecek sağlık kurulu heyeti her hastanede farklı günlerde olsa da bazı hastanelerde her gün, bazı hastanelerde haftada 1 veya 2 gün sağlık kurulu yapmaktadır. Hastanenin büyüklüğüne göre günlük 45 kişi için düzenlenmiştir. Müracaat sayısı sınırlandırıldığı için randevu alınması gerekmektedir. Randevu işlemlerinizi ise internet üzerinden www.mhrs.gov.tr adresinden yada 182 den alabilirsiniz.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu, Engelli Raporu Yerine Geçer Mi?

Askerlik ile alakalı alınacak raporlar başka işlemlerde kullanılamazlar. “Askerliğe Elverişli Değildir” raporu yani çürük raporu Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili Kuvvet Komutanlığına yazılır ve size elden teslim edilmemektedir.

İşlemleri doğru bir şekilde tamamladıysanız ve ciddi rahatsızlığınız varsa ilgili yazı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne gönderildikten sonra hazır asker listesinden düşersiniz. Bu süre askerlik celp dönemi gelmeden sonuçlanmaktadır. Sonuçlandıktan sonra askerlik şubesine giderek askeri açıdan herhangi bir yükümlülüğü yoktur yazısını aldıktan sonra askerlikle ilgili yükümlülüğünüz kalkmış olur.