Bu içeriğimizde düz taban askerlik muafiyeti şartları konusu ele alınarak askere gidecek bireylere bilgilendirme yapılması amaçlanmıştır.

Askeri kanuna göre her Türk vatandaşı 20 yaşına girdiği yılın ocak ayından itibaren askerlik yapmaya mecburdur. Askerlik vazifesini eğitim, sağlık ve özel durumlara bağlı olarak bireylerin erteleme hakları vardır ancak nihayetinde askerlik yapılması zorunlu vatani görevdir.

Düz Taban Nasıl Anlaşılır?

düz taban testi

Kendinize düz taban testi yapabilirsiniz öncelikle ayaklarınızı ıslatın. Ayak izinizin gözükeceği, beton bir kaldırım veya kağıt üzerine düz bir yüzeyde yere basın. Geri adım atıp bıraktığınız izi inceleyin. Eğer ayak tabanlarınızın tamamının izi çıktıysa düztaban olma ihtimaliniz vardır.

Düz Taban Muayenesi Nerede Yapılır?

Düz taban hastalığının muayenesi askeri hastanelerde yapılmaktadır. Askeri hastanelerde yapılan muayeneler geçerlidir ancak onun haricinde özel hastanelerde yaptırmış olduğunuz düz taban incelemesi askeri heyet tarafından onay alamayacaktır.

Ayaklarınızda düz taban rahatsızlığı varsa size tavsiyemiz özel hastanelerde vakit kaybetmeyerek en yakın askeri hastanede düz taban muayenesi yaptırmaktır. Yapılan muayene ve inceleme sonucu kişinin düz tabanlığı rahatsızlığından dolayı askerliğe elverişli olup olmadığına karar verilmektedir. İleri derece düz taban rahatsızlığınız varsa askeri hastanede yapılan muayene sonucu askerlikten muaf olabilirsiniz.

Düz Taban Muayenesi Nasıl Yapılır?

Düz taban muayenesi tıbbi cihazlar ile yapılmaktadır. Doktor tarafından cihaz kullanılarak ayaklarınız incelenir ve düz tabanlık derecesi belirlenmiş olur. Bazı durumlarda gözlemsel inceleme sonucunda da askerliğe elverişli olup olmadığınıza dair karar verilebilir.

Düz Taban Askere Gider Mi?

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 66. maddesinde düztabanlık rahatsızlığı ayrıntılı olarak açıklanmıştır. “düztaban olan kişiler muayene ve değerlendirmeye tabi tutularak askerliğe elverişli olup olmadıklarına karar verilir”.

Bu maddede açıklandığı üzere düz tabanlığı olan birisi askere alınabilir veya alınmayabilir. Bireyin askere gidip gidemeyeceğine askeri hastanelerde yapılan muayenenin ardından heyet karşısında inceleme sonucunda askerden muaf olup olamayacağına karar verilmektedir.

Düz Taban Askerlik Muafiyeti Şartları

Düz taban rahatsızlığı nedeniyle askerden muaf olmak son derece zordur. Çünkü düz tabanlığın derecesi önemlidir, örneğin yürüyüşünüzü etkilemeyecek derece oluşan düz tabanlık durumu nedeniyle askerden muaf olamazsınız.

– Pençe şeklinde yürüme sırasında oluşan şekil bozukluğu,
– Yürüyüşü engelleyen flask düztaban sorunu ve ayak bacak yerinde atrofi ve spazm gibi tarsal eklemlerde dejenerasyon oluşması,
– Ağrılı topuk dikeni ve aşil kirişi kısalıklar,
– Bir ayağın diğerine göre ortalama 3 santimden küçük veya ortalama 6 santimden büyük olması,
– Bir ayağın düztaban değerlendirmesinde yok durumunda olması,
– Yürüyüş esnasında bozukluk veren çukur tabanlık sorunu,
– Ayak bileği kısmında nötral durumda 10 derece üstünde düşük ayak veya 10 derece üstünde bükme yapmama bozukluğu,
– Düz tabanda kas, kemik ve kiriş bozukluklar,
– Yürüyüş bozukluğuna neden olan düztaban rahatsızlığında çekilen ön ve arka grafillerinde görülen dezenformasyonlar ile topuk kemik yüksekliğinin 10 dereceden az olması durumu,

Yukarıda yazılı maddelerin ayrıntılı detayına Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 66. maddesine bakarak ulaşabilirsiniz. Eğer düztaban hastalığınız varsa ilgili yönetmeliğin 66. maddesini detaylıca incelemenizi tavsiye ederiz.

Düz Taban Rahatsızlığı Olan Komando Olabilir mi?

Komando olmak için düz tabanlığı dereceniz az olması gerekmektedir. Düz taban dereceniz çok yüksek ise bu durumda komando olamazsınız. Komando olup olamayacağınıza askeri hastanede yapılan muayene sonucunda karar verilmektedir.

Sahte Çürük Raporu Almanın Cezası Nedir?

Evrakta sahtecilik yaparak çürük olmadığı halde kendini çürük raporu almış gibi gösterenlerle ilgili olarak başta evrakta sahtecilik suçu olmak üzere TCK’nın 304. maddesi gereğince yasal işlemler uygulanır. Evrakta sahtecilik suçu için TCK’da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bununla birlikte gerek görülmesi halinde 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’na göre idari para cezası yaptırımı da uygulanabilir.

Aramalar: tsk düz taban dereceleri, düz taban askere gider mi?