Birçoğumuzun korkulu rüyası olan aşı, askerde de yapılmaktadır. Bu içeriğimizde askerde yapılan aşılar nelerdir? sizlere açıklayacağız.

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce bireyin vücudunda bağışıklığı kuvvetlendirmek için verilir. Aşılar, vücutta savunma mekanizmasını harekete geçirerek hastalığın teşhisini yapar ve bu hastalıkla karşılaşıldığında yok edici koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar.

Askerde Neden Aşı Yapılır?

Acemi birliğine gittiğinizde kalabalık ortama katılacaksınız. Hepiniz aynı koğuşta kalacak ve aynı lavabo ve tuvaletleri kullanacaksınız. Bu ortamlarda hastalık ve mikrop kapma riskiniz olduğu için, vücut direncinizi arttırmak için size bazı koruyucu aşılar yapılmaktadır.

Askerde Yapılan Aşılar

tetanoz aşısı
menenjit aşısı

Acemi birliğine katıldığınız ilk gün kayıt sırasında sağ ve sol kolunuza aşağıda yazılan aşılar yapılmaktadır:

Tetanoz aşısı,
Menenjit aşısı,

Not: Aşı yapıldığı sırada kollarınızı sıkmayınız veya ani hareket etmeyiniz.

Tetanoz Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?
Tetanoz aşısı yapılmayanlar, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalırsa, ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Menenjit Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?
Menenjit mikroorganizmalarına karşı üretilen aşı; A, C, Y ve W135 türlerine karşı etkili olan bir aşıdır. Menenjit aşısı yapılmadığı takdirde duyma kaybı, beyin hasarı, işitme kaybı, uzuv kaybı, böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir hastalıklar meydana gelebilir, hastalanmalardan korunma amaçlı menenjit aşısı yaptırılması büyük önem taşır.

Aşı Yapılması Ne Kadar Sürer?

Askeriyede işler çok hızlı yapılması gerektiği için ortalama 3 saniye içinde aşınız yapılıyor. Sizin gibi katılan birçok acemi olduğu için sağlık personelleri tarafından aşılama işlemi hızlı yapılmak zorundadır.

Askerde Aşı Yaptırılması Zorunlu Mu?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aşılar sizin sağlığınızı korumak için yapılmaktadır. Size yapılacak tetanoz ve menenjit aşısına hiçbir alerjiniz veya rahatsızlığınız bulunmuyorsa kesinlikle aşı yaptırmanız zorunludur. Aşıdan korkabilirsiniz ancak aşı olmaktan kurtulamazsınız.

İğne Yapıldıktan Sonra Kol Ağrır Veya Uyuşur Mu?

Bu sorunun cevabı aslında sizde saklı çünkü aşı yapıldığı sırada kendinizi ne kadar çok sıkarsanız veya panik yaparsanız kolunuz ağrımasa da ağrıdığını hissedeceksiniz. Aşı yapılırken kendinizi rahat bırakın ve sıkmayın emin olun hiçbir şekilde ağrıma hissetmeyeceksiniz. Bazı kişiler kollarının ağrıdığını ifade ederler ancak bu ağrı olayı kişiden kişiye değişiklik göstereceği için sizde de aynısı olur diyemeyiz.

Bu içeriğimize son noktayı koymadan önce aşıdan korkmayın diyerek son uyarımızı yapalım emin olun çok kısa sürecek ve hiçbir şey anlamadan aşınızı görevliler yapacaktır. Askere henüz gitmediyseniz askere giderken neler götürmeliyim içeriğimizi okumanızda fayda var.