Askerde içtima nedir? konusunu merak eden bireyler için detaylı açıklamalar ve örnekler yapacağız.

Ön söz olarak askerlik vazifesinde bütün askeri birlikler bir düzen içerisinde hareket etmelidirler diyebiliriz.

Askeriye disiplin, düzen ve tertibat ilkelerini esas alır. Örneğin bütün askerler aynı saatte kalkar, aynı saatte bir araya gelirler, aynı anda görev yerinde olmak gibi kurallara uyarak beraber hareket etmek zorundadır. Eğer disiplin, tertibat ve düzen olmasaydı işler karmaşıklığa sürüklenir birlik ve düzen sağlanamazdı.

Askerde İçtima Nedir?

Askerde içtima; Askeri birliklerde komutan tarafından belirlenen zamanda emir altındaki askerlerin tamamının bir araya gelerek toplanmasına ve birlik komutanının tekmil alması ile son bulan askeri tertibata verilen isimdir. İçtima sırasında silah altındaki bütün askerlerin sayımı yapılır özellikle acemi birlikleri kalabalık olduğu için firari ve kaçma olaylarına karşılık bütün askerler sayılarak kontrol edilir. İçtima’nın diğer tanımı ise aynı birlik içerisinde görev alan bütün er, erbaş, astsubay ve subayların bir araya gelerek komutanın emir ve görüşlerine hazır olmasıdır.

İçtimaya Katılmak Zorunlu Mu?

Evet, içtimaya katılmanız zorunludur eğer katılmazsanız komutanlarınız tarafından ceza alabilirsiniz.

İçtimaya Nasıl Katılırım?

Gitmiş olduğunuz acemi birliğinde komutanların görevlendirdiği bazı kıdemli askerler vardır. Kıdemli askerler seslenerek size içtima olduğunu haber ederler ve sizde toplanma alanında uygun takım ve sıranıza göre içtimaya katılırsınız.

Askerde İçtima Saatleri

Aşağıda acemi birliklerinde uygulanan içtima saatleri belirtilmiştir, her bölgede içtima saati değişiklik gösterebilir.

Sabah içtima saatleri: 05:00 – 08:30

Öğlen içtima saatleri: 12:00 – 13:30

Akşam içtima saatleri: 16:00 – 19:30

Yat içtima saatleri: 19:30 – 20.30

Yukarıda belirtilen içtima saatleri dışında ekstra içtima alınabilir.

Çarşı İçtiması

Acemi birliğinde çarşı içtimaları hafta sonu içtimalarına benzerlik gösterir.

Sabah olduğunda çarşıya gidecek minibüsler alaya giriş yapar. İçtima alındıktan sonra her iki üç postaya temin edilen minibüslerle çarşıya inilir. Çarşı içtimasında öğlen içtiması alınmamaktadır.

Çarşı süresi saat 17:00’a kadardır. Akşam belirlenen sürede yani saat tam 17:00’da askeriyeye giriş yapmanız gerekmektedir. Çarşıdan döndüğünüzde nizamiyede (askeriyenin girişi) üstünüz, varsa elinizdeki eşyalar filan aranır, duruma göre içeri girersiniz. Akşam içtimasına katılarak yat içtimasını beklemeniz gerekir.

Çarşıdan erken dönmekte fayda vardır. Hem siz beklemezsiniz, hem de diğer askerleri bekletmemiş olursunuz.

İçtimaya Katılmamanın Cezası

Eğer içtimaya katılmazsanız, asker sayısı eksik olacağı için tekrar tekrar sayım yapılacaktır. Askeriyede mantık şudur; listedeki sayı ile içtimadaki asker sayısı tam olmalıdır eğer sizin yüzünüzden sayı eksik olursa o içtima geceye kadar bitmez sayı tam olana kadar sayılmaya devam edilir ve sizde uykunuzdan mahrum olursunuz eğer fark edilirseniz cezalandırılırsınız.

İçtimada Ne Yapılır?

İçtimada yapılacak birçok şey vardır bunlara örnek olarak rahat, hazır ol, yerinde uygun adım marş, eğitim olarak sürünme, çökme, şınav ve sürünme hareketleri olmak üzere acemi birliklerinde eğitimler verilmektedir. Usta birliğinde de yine aynı eğitimleri alabilirsiniz.

Askerde İçtima Şart

Askerlik vazifesinde bulunan kişiler sürekli teyakkuzda olmalıdır. Görev yapılan bölgede karşılaşılabilecek en ufak tehdit esnasında askerlerin tek bir çatı altında yani içtimada toplanarak komutan kontrolü altında olması gerekir.

İçtima sadece küçük askeri birliklerde yapılan tertibat değildir. Alay içtiması, Tümen içtiması vs gibi bir çok büyük birliklerinde içtiması bir arada alınabilmektedir. Bu tür yapılan büyük içtimalar ise haftada bir defa olur.