Bu içeriğimiz Astsubay nedir? nasıl olunur? diye araştırma yapan bireylere bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.

Astsubay, askerî hiyerarşide subayın altında yer alan rütbedir. Rütbe olarak subaylar, astsubaylara göre daha yüksek rütbededir.

2 yıllık üniversite mezunu olan adaylar Astsubay olmak için başvuru yapabilirler.

Astsubaylık Hizmet Süresi Ne Kadar?

Astsubaylar ilk başta uzun dönem (12 aylık) askeri hizmet görevlerini tamamlamak zorundadır. 12 ay sonrasında ise muvazzaf olmak isterlerse yani astsubaylıkta kalıcı olmak için sınavlara girmektedir. Örneğin piyade Astsubayı olan askerler, 12 aylık hizmet süresini bitirdikten sonra komandoluk sınavlarına girebilir eğer başarılı olursa ve askeri sınıfında değişiklik yapabilir.

Astsubay Maaşı

2021 yılında Astsubay maaşları minimum 5000 TL’den başlamaktadır. Doğuda hudutta (ülke sınırında) görev yapanlar ise 9000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir.

Astsubay Olmak İçin Gerekli Şartlar

Aşağıda yazmış olduğumuz şartlar erkek ve kadınlar için aynıdır, farklılık göstermez.

Sağlıkla ilgili en önemlisi; başvuru yapacak adayların vücut yapısı, iskelet yapısı, ağız, çene ve diş yapısının kusursuz olması istenir. Yüz bölgesinde çıban, yanık izleri olmamalı, konuşmasında pelteklik olmamalı, vücudunda yara izi veya dövme bulunmamalı, gözlerde şaşılık gibi engel durumlarının olmaması gerekir.

Lise mezunu olduktan sonra 2 yıllık üniversite ve fakülteden mezun olmak ilk şarttır.

Gerekli boy ve kilo endeksine uygun olmak,

4 yıllık üniversite mezunlarında 28 yaşı geçmemek,

2 yıllık üniversite mezunlarında 26 yaşı geçmemek,

Vücut yapısının düzgün ve herhangi bir sorunu olmamalı,

Not: Erkek adaylar: 1.64 cm, Kadın adaylar: 1.58 cm boyunda olması şarttır.

Yukarıda yazmış olduğumuz astsubay olma şartlarına uygun olan herkes başvuru yapabilir. Astsubay adayları başvurularını yaptıktan sonra sevk edildiği hastaneden “Başvurduğu Sınıfa Uygundur” raporu alması gerekir.

Astsubay Nasıl Olunur? Astsubaylık İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Sınav 3 aşamalı olarak yapılır. Astsubay olmak isteyen herkes bu 3 aşamayı da tamamlaması gerekir.

Yazılı sınav: Toplam 50 soru sorulmakta Türkçe, T.C. Anayasası, Türkiye Coğrafyası, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, Uluslararası Kurumlar ve anlaşmalar sorularından oluşmaktadır. 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Sınavdan 70 puan almanız şarttır.

Sözlü sınav: Sözlü mülakata başlamadan önce yüz,vücut, göz,diş gibi kriterleriniz göz önünde bulundurulur. Eğer kriterler karşılanıyorsa kişilik değerlendirmelerinden geçmeniz gerekir. Sözlü mülakatlar psikoloji üzerine eğitim almış profesyonel komutanlar tarafından yapılır. Sözlü mülakatta adayın kendini ifade etme yeteneği, görünüşü ve genel kültürü, konuşma diksiyonu analiz edilir. Sözlü mülakattan geçebilmek için 70 puan almak gereklidir.

Fiziki kabiliyet yeterlilik testi: Fiziki yeterlilik testinde 1500 metre koşu yapmanız istenir. Koşudan sonra mekik ve şınav branşlarında değerlendirmeniz yapılacaktır. Fiziki yeterlilik testinde 40 puan barajı geçmek için şarttır.

Sınavların Sonuca Etkisi

Sözlü mülakat %15, yazılı sınavı %70, fiziki yeterlilik testi %15 oranında puanlamaya etkilidir. Bu puanlamanın birleşmesi üzerinden derecelendirmesi iyi olanlar Astsubay olmaya hak kazanır.

Astsubay Olduktan Sonra

Astsubay olmaya hak kazanan adaylar Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma (ASTTASAK) Eğitimini alacaklardır. Eğitimi başarıyla tamamlayan Astsubaylar Kara Kuvvetleri birlik ve kurumlarına atanırlar. Atanan Astsubaylar ise görevlerine kısa sürede başlatılmaktadır.

Astsubaylık Sınıflandırması

Astsubaylık 5 kısma ayrılır. Her kurumun şartları birbirine farklılık gösterebilir. İçeriğimizde ise bütün kurumları kapsayan genel bilgilendirme yapılmıştır.

Kara Kuvvetleri
Hava Kuvvetleri
Deniz Kuvvetleri
Bando Kuvvetleri
Sağlık Kuvvetleri

Bu içeriğimizde Astsubay Nedir? Nasıl Olunur? sizler için yazdık, aklınıza takılan sorular olabilir, yorum yazarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.