Subay, Asteğmenlik rütbesinden Mareşallik veya Büyük Amiralliğe kadar olan rütbeli ve profesyonel olan askerlere verilen kısa addır. Subaylar 4 yıllık üniversite eğitimi alan rütbeli askerlerdir.
İçindekiler
Subayların Sınıflandırılması
İstihkam Subayı,
Topçu Subayı,
Öğretmen subay,
Subay Olmak İstiyorum
Subay olmak isteyen kişiler için bir çok yol bulunmaktadır.
4 yıllık lisenin bitirilmesi sonrasında Milli Savunma Üniversitesi sınavlarına girerek subay olabilirsiniz.
4 yıllık üniversite eğitimi sonrası mezun olduğunuzda uzun dönem askerlik yapıp (12 ay) yedek subay (Astsubay) olabilirsiniz.
Bazı durumlarda liseden mezun olduktan sonra askerde kalarak subay olmanız da mümkün olabilir ancak üniversite okumadan subay olan askerler daha düşük rütbeli subay olarak kabul edilir. Zaman geçtikçe terfi etmek ve maaş zamlanmasından faydalanmak için mutlaka kıdem veya gerekli sınavlara girilmesi şart olmaktadır.
Subay Olmak İçin Aranan Şartlar
Lise mezunu olunmalı,
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavlarına girip, iyi derece yapılmalı,
Fiziksel mülakata katılmalı ve fiziki özellikleri yeterli olmalı,
Sözlü mülakata katılmalı ve sorulan cevaplara ciddi kısa ve öz cevaplar verilmeli,
Not: Subay olmak isteyen aday, eğer fiziki mülakatı geçemez ise sözlü mülakat aşamasına geçemez. Sözlü mülakatlar, sınav niteliğinde psikoloji üzerine eğitim almış profesyonel komutanlar tarafından gerçekleştirilir.
Mülakatlara katıldıktan sonra 1 hafta içerisinde sağlık taraması yapılacaktır. Sağlık koşulları uygun olduğunda ise intibak eğitimi başlamaktadır. İntibak eğitimi ise rütbeli personel olma konusunda eğitimlerin başladığı sürece verilen addır. İntibak süresinde adayların askerlik haklarından feragat etme özgürlüğü de vardır. Bu aşamada adaylar oldukça uğraştırıcı işler ile karşılaşabilir.
Subayın Görevleri Nelerdir?
Subaylar, üst amirlerinden gelen emirleri alt kademesinde bulunan askerlere kusursuz şekilde uygulanmasını sağlar. Subaylar eğitimli uzman asker olmalarından dolayı evrak ve yazışma işlemlerini de ayrıca üstlenmekle görevlidir. Komutasında bulunan askerlerden de kendisi sorumludur. Birlikleri içinde yaşanan sorunların üstesinde gelinmesi oldukça önemlidir.
Er, erbaş ve astsubayların yönetimini sağlamak,
Bulunulan yerin güvenliğini sağlamak,
Muharebe görevlerine katılmak ve yönetimini sağlamak,
Araç, gereç ve silahların bakımını yaptırmak ve her zaman kullanıma hazır olmasını sağlamak,
Birliğine bağlı olan araçların bakım, kontrol ve yönlendirilmesini sağlamak,
Birlik içerisinde iletişimi ve telsiz muhaberesini sağlamak,
Astlarını bilgilendirmek ve üstlerine bilgi vermek,
Nöbet düzenini sağlamak,
Düşmana karşı kara, deniz ya da hava taşıtlarıyla mücadele etmek,
Bu içeriğimizde sizin de merak etmiş olduğunuz subay nedir? ne iş yapar? sorularınıza cevaplandırma yapılmıştır. Sizler de subay olmak istiyorsanız hayallerinizden vazgeçmeyin ve üzerine doğru emin adımlarla gidin. İlerleyen günlerde göreceksiniz ki hayal ettiğiniz her şey sizinle olacaktır.